Detta är Karlskronas första internationella litteraturfestival

 

Mer än 50 programpunkter och författare från tre världsdelar, Asien, Amerika och Europa utgör stommen i den nya litterära festivalen Bok&Hav. Bland de deltagande författarna som nu offentliggörs märks Yuri Herrera från Mexiko, Einar Már Guðmundsson, Island och Katarina Mazetti från Sverige.

Björn Ranelid. Foto: Wikipedia, creative commons.

Den internationella litteraturfestivalen Bok&Hav arrangeras för första gången 12-14 maj i Karlskrona, örlogsstaden som för 337 år sedan anlades som en flottbas på en ö i Östersjön. Idén kommer från författaren Katarina Mazetti, som förra året var inbjuden till en litteraturfestival i Bretagne, Livres et mer. Hon blev där så inspirerad att hon lyckades övertyga ett antal karlskronabor om att denna franska festival skulle kunna fungera som en mall för ett liknande evenemang i Sverige.

Sedan slutet på förra året har en arbetsgrupp i föreningen Bok&Hav arbetat med att skapa en omväxlande och spännande mix av författare och evenemang. Programmet har något för alla åldrar och de flesta litterära smaker. Gruppen har haft god hjälp av Marinmuseum som ställer upp med lokaler och av Karlskrona stadsbudskår där idén först väcktes. Karlskrona kommun har också bidragit substantiellt med lokaler och bidrag.

Nu blir festivalen alltså verklighet och det är inget dåligt startfält som medverkar vid denna premiär för Bok&Hav. Björn Ranelid väntas göra flera framträdanden under festivalen, inte enbart enmans utan även i samtal. En av bokslukarnas favoritförfattare Kim Kimselius deltar i denna festival som utspelar sig nära hennes hem på Ronnebys landsbygd.

Ett välkänt namn är också Carsten Jensen, mycket stor i sitt hemland Danmark, men som kanske inte ännu har fått sitt fullständiga genombrott i Sverige. Möjligen sker det just nu, hans roman om kriget i Afghanistan Den första stenen har fått stor uppmärksamhet på senare tid. Han är anknyter i sina böcker så gott som alltid till människors förhållande till havet.

Från Finland kommer Aki Ollikainen som bland annat har skrivit den internationellt uppmärksammade romanen Nödåret som handlar om några människors kamp att överleva svälten på 1860-talet.

Berlin, Öland och Stockholm är alla hemma för författaren och kulturjournalisten Nina Lekander som också deltar. Poeten Sergej Michajlov, bosatt i Kaliningrad är född i Moldavien och har tidigare besökt Sverige. Parvin Ardalan är journalist och medborgarrättsaktivist från Iran, numera bosatt i Sverige. Det är med andra ord en mycket internationell skara författare som kommer till Karlskrona den 12-14 maj i år.

I planerna ingår att under de tre dagarna visa upp Karlskrona och Blekinge som litterärt landskap, både för publiken och för de författande gästerna. Karlskrona har flera unika historiska bibliotek som kommer att uppmärksammas, både i egen rätt och som scener för olika evenemang.

Det formella öppnandet sker i Marinmuseum fredagen den 12 maj kl. 11 och festivalen avslutas söndagen den 14 maj på eftermiddagen.

Dessa författare är de första som offentliggörs. Ytterligare författare kommer att presenteras senare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *