Eva Marie Liffner, Foto: Daniel Pedersen

Namnsläpp 3: De 13 sista (?) författarna till Bok&Hav

Eva-Marie Liffner. (Foto: Daniel Pedersen) NoK

20. Eivor Martinus (SVERIGE) författare/översättare
21. Fakhri Barzandeh (IRAN/SVERIGE) poet
22. Ingemar Lönnbom (SVERIGE) författare/journalist
23. Inger Pettersson (SVERIGE) akademiker/doktorand
24. Irena Grönberg (SVERIGE) översättare
25. John Swedenmark (SVERIGE) översättare/författare
26. Karolina Bång (SVERIGE) serietecknare, författare
27. Margareta Skantze, (SVERIGE) dramatiker, skådespelare, författare
28. Meta Ottosson (SVERIGE) översättare
29. Niklas Törnlund (SVERIGE) författare
30. Sara Paborn (SVERIGE) författare
31. Ulrica Skagert (SVERIGE) akademiker/fil dr
32. Eva-Marie Liffner (SVERIGE) författare/journalist

Samtidigt som festivalpassen till Karlskronas internationella litteraturfestival Bok&Hav börjar säljas görs listan på de deltagande författarna komplett.

Ytterligare 13 namn på prisbelönade författare, översättare, en dramatiker och skådespelare och en serietecknare släpps nu. Flera med kopplingar till Karlskrona och Blekinge.

Sölvesborgsfödda Sara Paborn, som har gett ut flera romaner och en diktsamling, förväntas medverka i ett samtal med feministiska förtecken tillsammans med serietecknaren och författaren Karolina Bång från Karlskrona och dramatikern, skådespelaren och författaren Margareta Skantze. Sistnämnda ger dessutom sin föreställning ”Selmas vrede” under Bok&Hav, som bygger på dramatikerns insyn i Selma Lagerlöfs brev och skrifter.

Sara Paborn Karolina Bång
Sara Paborn                                  Karolina Bång

– Redan nu har Bok&Hav etablerat sig som ett av de största bokeventen i landet och vi får lyckönskningar från hela världen. Från Stockholm kommer varma hälsningar från Kulturhuset Stadsteaterns litteraturscen och från Svenska Akademien. Vi ser alla fram emot en härlig litteraturfest, säger Max Dager, kultur- och upplevelsechef i Karlskrona kommun.

 

Om kärlek och alzheimer
Eivor Martinus, en stor del av året boende i Sjuhalla, debuterade som romanförfattare 1971. Hon har översatt omkring 30 pjäser från svenska till engelska och ägnat mycket tid åt teater och BBC radio. I sin senaste bok ”I går sjöng näktergalen – en berättelse om kärlek och alzheimer, beskriver hon sin makes, den numera avlidne brittiske teaterregissören Derek Martinus, insjuknande i alzheimer och deras sista år av samvaro.

Skrev i hemlighet
Fakhri Barzandeh växte upp i Iran under Irans och Iraks åttaåriga krig, vilket återspeglas i hennes poesi. Hon skrev redan som trettonåring – i hemlighet på grund av makthavarnas censur. Poeten har bott i Karlskrona sedan 2013. Hennes nya diktsamling ”En fågel har byggt bo i min strupe” utkommer i maj och framförs för första gången på persiska och svenska av Fakhri Barzandeh och Meta Ottosson under Bok&Hav.

Fakhri Barzandeh
Fakhri Barzandeh

Introducerade nobelpristagare
Ulrica Skagert berättar i sitt föredrag under Bok&Hav om sin litterära bekantskap med Alice Munro, mottagare av Nobelpriset i litteratur 2013. Då Ulrica Skagert disputerade på sin avhandling om hennes författarskap var Munro relativt okänd i Sverige och många anser att hon introducerat henne i vårt land.
John Swedenmark framför diktsviten Blodhov, en omdiktning av nordiska myter, i sin helhet på Hjortahammars gravfält tillsammans med den isländska poeten Gerdur Kristný.

Hett poetnamn
Irena Grönberg, som kom till Sverige från Polen 1969, är poet och översättare av prosa och poesi från polska till svenska. Under Bok&Hav framförs flera dikter av Julia Fiedorczuk, ett av de hetaste poetnamnen i Polen, av poeten själv tillsammans med Irena Grönberg.

Totalt är det nu mer än 30 officiellt inbjudna deltagare till premiären av litteraturfestivalen Bok&Hav som hålls den 12-14 maj i Karlskrona och Blekinge. Närmare 60 programpunkter och författare från Asien, Amerika och Europa utgör stommen i den litterära festivalen.

Välkommen till Bok&Hav 2017!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *